Αξιοθέατα

Τα κύρια αξιοθέατα της γύρω περιοχής είναι τα εξής:

Μάταλα

Τα Μάταλα είναι μικρό παραθαλάσσιο χωριό το οποίο ήταν επίνειο της Φαιστού κατά τη μινωική περίοδο και της Γόρτυνας κατά τη ρωμαϊκή. Στην απόκρημνη ακτή του χωριού υπάρχουν τεχνητοί σπηλαιώδεις χώροι (και υποβρύχια σπήλαια), λαξευμένοι στο βράχο. Λέγεται ότι ήσαν τάφοι. Μερικοί όμως έχουν δωμάτια, κλίμακες, παράθυρα και προστώα. Έτσι φαίνεται ότι κάποτε χρησιμοποιήθηκαν ως κατοικίες. Οι κλίνες μοιάζουν με τους τάφους των Ετρούσκων.
Οι σπηλιές παρέμειναν άδειες για χιλιάδες χρόνια μέχρι τη δεκαετία του ’60 που περιπλανώμενοι χίπηδες τις ανακάλυψαν και τις κατοίκησαν για κάποια περίοδο. Ανάμεσα σε αυτούς που πέρασαν από εκεί ήταν η Καναδέζα δημιουργός Τζόνι Μίτσελ, η οποία απαθανάτισε την εμπειρία της στο τραγούδι «Carey» και ο «δικός μας» Δημήτρης Πουλικάκος.

Φαιστός

Η Φαιστός ήταν η δεύτερη σημαντικότερη πόλη της Κρήτης κατά τη δεύτερη χιλιετία προ Χριστού, μετά από την Κνωσό, και αποτελεί σήμερα σημαντικό αρχαιολογικό χώρο.

Η πρώτη αναφορά στην Φαιστό γίνεται από τον Όμηρο στην Ιλιάδα και την Οδύσσεια, όπου μνημονεύει την Φαιστό στον κατάλογο των πόλεων που συμμετείχαν στον Τρωικό πόλεμο και την περιγράφει ως πόλη «εὖ ναιετοώσα», καλά κατοικημένη. Ο αρχαίος ιστορικός Διόδωρος ο Σικελιώτης αποδίδει την ίδρυση της Φαιστού, όπως και της Κνωσού και της Κυδωνίας, στον Μίνωα.

Αγιοφάραγγο

Το Αγιοφάραγγο είναι μια «κρυμμένη» παραλία η οποία φιγουράρει μέσα στις καλύτερες παραλίες της Κρήτης. Η πρόσβαση σε αυτό γίνεται μέσω βατού χωματόδρομου όπου ξεκινάει από την Μονή Οδηγήτριας ενώ στη συνέχεια θα πρέπει να διασχίσετε ένα εντυπωσιακό φαράγγι (πεζοπορία περίπου 20 λεπτά).

Στη διαδρομή μέσα στο “Φαράγγι των Αγίων” θα συναντήσετε μεγάλες σπηλιές που ζούσαν ασκητές και το ναό του Αγίου Αντωνίου με το μικρό πηγάδι με το γλυφό νερό. Λίγο παρακάτω θα δείτε το ονομαζόμενο Γουμενόσπηλιο, όπου συγκεντρώνονταν οι ερημίτες.

Τα επιβλητικά βράχια που ορθώνονται γύρω από την απάνεμη παραλία, δημιουργούν ένα πανέμορφο σκηνικό που σίγουρα θα σας μαγνητίσει.